bezedakos

bezedakos

27 Μαρτίου 2012

ΟΡΚΟΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΕΠΙ ΑΡΧΟΝΤΟΣ ΔΗΜΟΦΑΝΤΟΥ 410πχ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΡΧΙΑΣ) ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΩΝ ΤΥΡΑΝΝΩΝ.


 «Θα συντελέσω με λόγια και με έργα και με την ψήφο και με το ίδιο μου το χέρι, αν μπορώ, στην ΘΑΝΑΤΩΣΗ εκείνου που θα καταλύσει τη Δημοκρατία στην Αθήνα.
Τα ίδια θα πράξω και για όποιον καταλάβει κάποιο αξίωμα, αφού θα έχει καταλυθεί η Δημοκρατία και για όποιον επιχειρήσει να γίνει τύραννος ή συνεργήσει στην επιβολή τυραννίας.
Και αν κάποιος τον σκοτώσει θα τον θεωρήσω αναμάρτητο μπροστά σε θεούς και δαίμονες γιατί σκότωσε εχθρούς των Αθηναίων. Και αφού ξεπουλήσω ολόκληρη την περιουσία του σκοτωμένου θα δώσω τα μισά σε αυτόν που τον σκότωσε χωρίς να του στερήσω τίποτα. Και αν κάποιος καθώς θα σκότωνε κάποιον απ αυτούς τους τυράννους χάσει τη ζωή του, θα εκδηλώσω την ευγνωμοσύνη μου σε αυτόν και στα παιδιά του, όπως στον Αρμόδιο και τον Αριστογείτονα, και στους απογόνους τους.. Τους όρκους που έχουν δοθεί στην Αθήνα ή στο στρατόπεδο ή οπουδήποτε αλλού εναντίον του Δήμου των Αθηναίων τους καταργώ και τους ακυρώνω.
Για τους πάρα πάνω όλοι οι Αθηναίοι να δώσουν τον νόμιμο όρκο προ των Διονυσίων, θυσιάζοντας ζωντανά σφάγια και να εύχονται όποιος τηρεί τον όρκο του να δει πολλά καλά ενώ ο επίορκος να καταστραφεί ο ίδιος και η οικογένειά του»

Σημείωση δική μας:  (Σκωπτικά) Οι αρχαίοι Αθηναίοι θα ξέχασαν φαίνεται να προσθέσουν στον όρκο τους τα εξής:
« Αν στο μέλλον καταλυθεί η Δημοκρατία,  όποιος αξιωματούχος του ολιγαρχικού καθεστώτος ή δημοσιογράφος αποκαλεί  Δημοκρατία  κάποια ολιγαρχική στρατιωτική ή κοινοβουλευτική χούντα, αν αποκαλεί ναό δημοκρατίας κάποιο μπουρδέλο-κοινοβούλιο (για να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού), να θεωρείται ο χειρότερος υβριστής και το χειρότερο καθίκι της κοινωνίας και να ευχόμαστε ο Δίας να του κόβει δεκαετίες για να μας δίνει δευτερόλεπτα. Επίσης ο καρριόλης αυτός να  γίνει τούμπανο το συντομότερο δυνατό και να σκάσει το κωλόπαιδο σαν βαρελότο»

                      Ο ΟΡΚΟΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΕΛΛΗΝΑ

Ορκίζομαι να φιλάττω πίστην εις την πατρίδα. Υπακοή εις το (ολιγαρχοφασιστικό*) Σύνταγμα και τους (ολιγαρχικούς*) νόμους του Κράτους (νταβατζήδων του λαού*). Να εκτελώ προθύμως (σαν μαλάκας ή ζώον*) τας εντολάς των.  Να υπερσπίζω με πίστην και αφοσίωσιν μέχρι της τελευταίας ρανίδος του αίματός μου τας σημαίας (των τραπεζιτών*). Να μην τας εγκαταλείψω μηδέ να αποχωρίζομαι ποτέ απ αυτών. Να φυλάττω δε ακριβώς τους στρατιωτικούς νόμους (δηλ τους νόμους του ΝΑΤΟ και να βομβαρδίζω Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Ιράκ κλπ*) και να διάγω εν γένει ως πιστός (μαλάκας*) και φιλότιμος στρατιώτης (στην υπηρεσία των νταβατζήδων του λαού μου)….. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΚΜΗ ΤΩΝ ΟΛΙΓΑΡΧΩΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 2400 ΧΡΟΝΙΑ
(Οι λέξεις με τα αστεράκια δικές μας)

Κ.Σ